Tweede meeting!

Zaterdag 17 juni is er weer een meeting van de NLFUG. Er zullen twee lezingen gegeven worden, door Guido van Rooij en door Remco Molenaar. Ook zal er die dag als het goed is een Internetverbinding zijn. Wellicht is het mogelijk om een installeerparty/assistentiepoging te regelen?

De meeting zal gehouden worden in Nieuwegein. De meeting zal beginnen rond 12:30, maar de zaal is al eerder open. Het adres:

De Baten
Dukatenburg 1
Nieuwegein
    

Een routebeschrijving is te vinden op de website van de HCC.

Lezingen

IP Filter tutorial (Guido van Rooij)

Deze tutorial zal een van de meest populaire packet filter engines behandelen. IP Filter is de default packet filter in OpenBSD en NetBSD en wordt ook ondersteund op FreeBSD.

De tutorial zal zo'n twee uur duren en behandelt:

FreeBSD en ASP, een eerste indruk (Remco Molenaar)

In tegenstelling tot de film Back to the Future wordt tegenwoordig software-ontwikkeling gekenmerkt door het Forward to the past-principe. Het centralistische gedachtengoed van het Internet doet een ieder terugdenken aan de mainframes uit de jaren '50/'60. Een voorbeeld hiervan is de Application Service Provider (ASP) die het gebruik van software vanaf hun eigen server toelaten voor (betalende) Internet-gebruikers. Deze ASP's hebben naast hun webserver een application-server lopen met daarop de software en data.

In deze lezing zal worden ingegaan op de eisen waaraan dergelijke application-servers moeten voldoen en of FreeBSD aan deze eisen kan voldoen. Hierbij zullen zaken worden behandeld als: Security, clustering, 24/7, load-balancing, scalability, databases, ontwikkeltools.

Als voorbeeld zal Connexys gebruikt worden: een door Van Goch & Van Heijst en SCC ontwikkeld werving- en selectie-systeem. De ontwikkel/applicatie-omgeving is NT/FreeBSD/Oracle.